Våra bästa tips

Sen Jenny var liten har hon spenderat alla sina somrar här minst 3-4 veckor, och tillsammans med sin syster så bor dom i ett gammalt coolt lammgift som brudens far byggt om. När vi gifter oss blir det Björns 6:e år på ön och han är lika fast som sin blivande fru. Så här vill vi ge våra favoritställen på Fårö för er som vill åka runt och uppleva ännu mer av ön än vårt bröllop ;) 

 • För den badsugna

  Hav/träsk

  Varma dagar på ön, så har vi minst 2 alternativ som vi oftast väljer på. Och ibland kan det vara vinden som avgör då stränderna ligger på varsin sida av ön med 4 minuter bilväg emellan, så det är tuffa beslut som ni förstår. 

  Sudersand- En omtalad strand och ofta klassad som Sveriges finaste badstrand. Det finns två större nedfarter till stranden. Så man kan välja att ligga mitt i smeten med barhäng vid Sudersannas grill och bar, eller parkera vid Sudersands reception och promenera genom lekplatsen ner till stranden för ett lugnare strandhäng. 

  Ekeviken- Är en lugnare strand utan kiosker, så här tar vi oftast med lite egen picknick att njuta av när hungern kommer. Vi parkerar alltid vid fiskestugorna, då ligger man precis där stranden börjar och inte mitt bland alla turister.

  Farnavik träsk- Träsk betyder sjö på gotländska därav namnet och vi lovar er att denna sjö är som ett ljummet badkar varma somrar där vi oftast tvättar oss dessutom. Gillar man fiske så är detta ett bra ställe att kasta på och passa då på  att ta ett kvällsdopp när solen går ner. 

 • Raukarna

  Lauters

  Digerhuvud: Sväng in vid kyrkan och mot Lauterhorn så kommer ni bort till början av lång smal väg som tar er runt vid kusten med en fantastisk utsikt och massa raukar längst kusten. Första stoppet där man kan parkera är ett favoritställe att grilla på om kvällarna tillsammans med familj och vänner, för att se en magisk solnedgång som det oftast är här på ön. Eller varför inte bara åka ner, ta med en solstol och gå längst ner till vattnet och öppna en flaska bubbel, det gör vi kan vi lova. 

  Men finns massa stopp självklart på vägen man kan göra om man åker dagtid, längst upp på raukkusten finner man en av Gotlands mest kända raukar Helgumannen. 

  Gamle Hamn: Här finner man en annan känd rauk, Hunden eller kaffepannan, kärt barn har många namn. 

 • För de hungriga

  Restaurang/Café

  Kuten: För oss är det alltid ett självklart val att varje år äta en Gallette, en fransk matig ”pannkaka”. 

  När Jenny var liten så var detta en svartklubb, där man sålde ljummen öl under bardisken. Stället har växt mer och mer under åren, men ser exakt likadant ut med samma ägare Tomas som är en flummig men trevlig prick. Några gånger per år ordnas det liveband med musik från 50-60 talet inspirerat från amerikanska södern. Tyvärr har Björn aldrig fått uppleva detta. Men som tur är har vi många år kvar, för det går inte att beskriva med ord utan måste upplevas. 

  Fårögården: Denna magnifika restaurang, med stor uteservering på innergården, är vida känd för sina grillaftnar. Frågan är om inte det är den bästa grillen på hela Gotland? Rekommenderas starkt av oss. Dom har även ett eget bryggeri i ena byggnaden för den som gillar öl.

  Sylvis döttrar: Familjeägd, litet och mysigt café. Varför inte ta sig en fika och testa en saffranspankaka med salmbärssylt, otroligt gott. Eller köpa nybakat bröd att överraska familjen/vännerna med en morgon. Här kan man även köpa goda mackor att ta med till stranden.